Vloeibaar brood

Door Amanoo op vrijdag 18 juli 2014 08:28 - Reacties (32)
Categorie: -, Views: 6.132

Bier is toch wel een populaire drank in de Benelux en Duitsland. In Nederland (of in ieder geval in het Grolsch gebied waar ik woon) is het toch vooral pils dat wordt gedronken. Nu het vakantie is vind ik het tijd om de horizon wat meer te verkennen, en mezelf en vooral mijn smaak beter te leren kennen. Zelf ben ik nooit een liefhebber geweest van pils. Het mist eigenlijk veel complexiteit die bijvoorbeeld abdijbieren wel kennen. Als ik een pilsje moet drinken kan ik een Hertog Jan of een Corona met wat citroen erin wel binnenhouden, mits ijskoud. Maar dat is gewoon een soort limonade, en het verhoudt zich nog steeds tot echt bier zoals magnetronmaaltijden zich verhouden tot versgekookt voedsel. Van andere pils moet ik al helemaal niets hebben.

Ik weet al enige tijd dat ik best wel raad weet met een La Trappe Quadrupel. Een Chimay Blauw wil ook zeker wel, maar van de trappisten die ik heb geprobeerd vind ik Westmalle weer minder. Maar er zijn zoveel soorten. Ik moet het toch meer zoeken in de bovengistende bieren, ook wel bekend als ales, in tegenstelling tot lagers, waar pils en doorgaans bock deel van uitmaken. Maar dan heb je nog zoveel soorten. Stouts, de hieraan gerelateerde porters, met hun zeer geroosterde tot gebrande mout, de diverse Belgische abdijbieren, die ook weer divers zijn (amberkleurige tripels, blonde tripels, dubels...), de zure lambieken (een naam die menig Suske en Wiske lezer zal herkennen), en wat heb je allemaal toch meer.

Helaas ben ik niet ruim genoeg bij kas om een hele bierkelder in een vakantie leeg te drinken, als student zijnde, dus ik kan van sommige typen bier maar enkele soorten proberen en van velen helemaal geen. Ik heb wel al ontdekt dat ik waarschijnlijk geen liefhebber ben van kriekenlambiek. Ik heb een Oude Boon geprobeerd, maar de zure en bijna wijnachtige smaak was voor mij niet weggelegd. Ik heb nog een stout geprobeerd, maar ben vergeten welke het was. Het is ook al enige tijd geleden, ondertussen. Hij was op zich lekker, maar ik was er niet echt overtuigd van. Beter dan mijn ervaring met Guinness, echter. Ik heb het idee dat ik wat van de zoetiger bieren houd, en de stouts die ik tot nu toe heb geproefd leken daar niet echt onder te vallen. Ik meen dat stout over het algemeen ook wel bekend staan om een koffie achtige smaak. Aangezien ik geen koffieliefhebber ben zal het ook niet snel mijn ding zijn. Jammer, want stouts zijn geen bier, maar Bier. Weinig dingen schreeuwen bier en mannelijkheid uit als een stevig glas pikzwarte goedheid dat dient om haar op je borst te planten. Als er een bier is met stijl, dan is dat absoluut zeker de stout. Misschien moet ik eens een zogeheten milk stout proberen. Wie weet is dat een best of both worlds. Dit is een stout dat lactose bevat, wat het bier onder andere wat zoeter maakt.

Verder heb ik me nog wat verdiept in de tripels en dergelijke abdijbieren. Leffe bleek dat ie mijn ding te zijn, maar ik had het idee dat het wat... generiek was? In ieder geval was ik hier zo onder de indruk. Ik heb nog wel enkele nieuwe favorieten ontdekt. Gulden Draak is bijvoorbeeld toch een blijvertje. Ik heb nu meerdere keren toch een glas ervan leeggedronken, en het blijft gewoon goed spul. Hun Quadrupel kan ik minder aanraden. Op zich ook wel lekker, een eigen karakter met een geur die doet denken aan kersen, maar de gewone witte fles die in onze AH te vinden is, is eigenlijk gewoon beter. Ook heb ik een Westvleteren 12 in handen gekregen. Het had een smaak waarin ik ook iets van de La Trappe Quadrupel in kon herkennen. Het grote verschil was dat de smaken in de Westvleteren 12 veel meer in balans waren. Het is daardoor nog eens stukken lekker dan die Quadrupel waar ik al goed raad mee weet. Ook een nieuwe favoriet dus, maar helaas een erg zeldzame.

Verder nog her en der wat lichters geprobeerd. Een Erdinger bijvoorbeeld, of een bijzonder genaamde klotenbier (of was het klootenbier, weet niet meer zeker). Dat zijn de bieren die geler van kleur zijn. Zo is Erdinger een wit bier en om eerlijk te zijn weet ik niet meer zeker wat die kloot was. Op zich smaken ze wel, maar ik kan er niet echt onder de indruk zijn. Ook het blond bier La Chouffe was niet een bier dat in mijn favorietenlijstje komt, terwijl dat wel het geval id voor mijn vader, die dit bier zeker wel weet te waarderen. Er zijn nog zeer veel soorten die ik moet proberen. Nog nooit heb ik een porter gehad, en een IPA of een saison ook niet. En eigenlijk zou je van elk type meerdere soorten moeten proeven, aangezien elke brouwer het weer op zijn eigen manier doet, net een eigen filosofie en eigen smaak.

Het is wel grappig hoeveel verschillen er tussen verschillende bieren zijn. Niet simpelweg het uiterlijk, sommigen hebben compleet andere geuren en elk bier smaakt echt anders, en dat verschil is best groot. Bier is zeker niet gewoon maar bier. Ik kan het er ook niet mee eens zijn dat bier een verworven of aangeleerde smaak is. Vaak hoor je de uitdrukking "bier moet je leren drinken", maar ik vind veel meer dat je moet leren welk bier je wil drinken. Als je enkel pils hebt gehad in je leven kan je eigenlijk niet zeggen dat je bier niet lekker vindt. De kans dat je een ander bier wel lekker vindt is erg groot. De kunst is niet om te leren drinken, maar om te vinden welk bier het is waar je van kan genieten. Mijn top 4 bieren tot nu toe zijn toch wel Westvleteren 12, Gulden Draak, La Trappe Quadrupel en Chimay Blauw, maar ik sta nog zeker open voor nieuwe soorten en nieuwe smaken. Wie weet dat ik me ook maar ga verdiepen in het onderwerp aan de hand van het boek The world guide to beer: The brewing styles, the brands, the countries door Michael Jackson (niet de zanger, maar een veel oudere Britse kenner).

Volgende: Netflix aanbod 09-'14 Netflix aanbod
Volgende: Antilinksisme 04-'14 Antilinksisme

Reacties


Door Tweakers user Kaasplank, vrijdag 18 juli 2014 08:30

grolsch :9
achterhoekers \o/ :P

Door Tweakers user Amanoo, vrijdag 18 juli 2014 08:36

Of Twente. Ik woon nog net niet naast de brouwerij.

Door Tweakers user Jarrean, vrijdag 18 juli 2014 08:39

Ik ga af en toe langs het bierparadijs net over de grens met belgie.
Daar is echt alles te vinden (inclusief westvleteren!)

Een nieuwe Nederlandse trappist is de Zundert, ik vind hem wat te zoet maar het is zeker een unieke trappist.

Door Tweakers user Amanoo, vrijdag 18 juli 2014 08:42

Jarrean schreef op vrijdag 18 juli 2014 @ 08:39:
Ik ga af en toe langs het bierparadijs net over de grens met belgie.
Daar is echt alles te vinden (inclusief westvleteren!)

Een nieuwe Nederlandse trappist is de Zundert, ik vind hem wat te zoet maar het is zeker een unieke trappist.
Interessant. Ik zou Zundert dan eigenlijk wel eens moeten proberen.

Door Tweakers user Kaasplank, vrijdag 18 juli 2014 08:51

Amanoo schreef op vrijdag 18 juli 2014 @ 08:36:
[...]

Of Twente. Ik woon nog net niet naast de brouwerij.
Ook goed :P

ik woon in de buurt van groenlo. Laatst bij het kroegje geweest waar grolsch begonnen is. Ik wou er in pissen om er heineken van te maken maar dat mocht niet :(

Door Tweakers user zkiwi, vrijdag 18 juli 2014 08:56

Om te onthouden welk bier welke ook al weer is, gebruik ik untappd. Het houdt een mooi lijstje bij.

Door Tweakers user spank_mojoo, vrijdag 18 juli 2014 09:29

Vraag bij de slijterij eens om Texels.
Het is een biertje gebrouwen op, je raad het al, texel.
in het bijzonder de Noorderwiend is goed.

Door Tweakers user Maranello, vrijdag 18 juli 2014 10:51

Kom ook eens kijken in het speciaalbiertopic zou ik zeggen :)

Door Tweakers user ChojinZ, vrijdag 18 juli 2014 11:38

Amanoo schreef op vrijdag 18 juli 2014 @ 08:36:
[...]

Of Twente. Ik woon nog net niet naast de brouwerij.
Grolsch stoere mannen beugelfles> Heineken hispster draaidoppen fles
;)

Door Tweakers user Thedr, vrijdag 18 juli 2014 12:00

Als je de Westvleteren 12 lekker vindt moet je zeker eens de bieren van brouwerij Sint Bernardus proberen: zelfde recept, maar gewoon goed verkrijgbaar bij de slijterij. Ze hebben een hele tijd onder licentie voor Sint Sixtus (abdij Westvleteren) gebrouwen. Ik heb ze nooit side-by-side kunnen proberen, maar wel los van elkaar en kan je vertellen dat de Abt 12 erg dicht bij de Westvleteren 12 in de buurt komt! :9 Probeer ook zeker de Prior 8 en Tripel!
https://nl.wikipedia.org/wiki/St._Bernardus_(bier)

En toevallig ook al eens Kasteel Rouge geproefd? Is een persoonlijke favoriet :)

[Reactie gewijzigd op vrijdag 18 juli 2014 12:02]


Door Tweakers user Ravefiend, vrijdag 18 juli 2014 12:32

Moet je ook eens de Rochefort 8 trappist proberen ... ;)

Door Tweakers user akatsui, vrijdag 18 juli 2014 13:22

Probeer Urthel Samaranth, zwaar, donker bier wat goed wegdrinkt, maar erg zwaar valt.

Een heerlijke volle smaak, drink er niet teveel, te snel, anders komt het niet goed. ;)

Door Tweakers user Pablo, vrijdag 18 juli 2014 14:38

Mijn favorieten speciaal biertjes


West Malle trippel
Duvel
Kasteel
Kwak
Palm - zo op z´n tijd

Door Tweakers user MM, vrijdag 18 juli 2014 15:33

Juist de geur/smaakmatrix van pils is erg complex vergeleken met 'speciaal'bieren. Probeer maar eens de smaak van pils te beschrijven; dat zal je niet zomaar lukken. Pils bevat enkele duizenden componenten, waarvan veruit de meeste onder de geur/smaakdrempel.

Speciaalbieren worden vaak met bovengisten gemaakt, die een karakteristieke smaak aan het bier geven, in combinatie met de hop- en moutkeuze en het bereidingsproces. Drop, chocola, koffie, citrus, bloemig, banaan, kruidnagel, koriander zijn enkele van de geuren/smaken die je vaak tegenkomt in een speciaalbiertje.

Probeer eens een Jopen Extra stout. Niet zo zwaar en niet zo'n koffiesmaak als bijvoorbeeld de russian stouts maar toch een beetje zoetig/kruidig waar je denk ik wel van houdt gezien je beschrijving.

Door Tweakers user sbmuc, vrijdag 18 juli 2014 16:42

Eens! Als ik pils koop dan is het Hertog Jan en puur voor het bezoek. Ik drink zelf alleen speciaalbier :+ . Piraat, tripel karmeliet, Gulden Draak, Leffe Royale!

Door Tweakers user Amanoo, vrijdag 18 juli 2014 17:23

Amanoo schreef op vrijdag 18 juli 2014 @ 08:42:
[...]

Interessant. Ik zou Zundert dan eigenlijk wel eens moeten proberen.
Net ontdekt dat de slijterij hier een hele rits Zundert heeft staan. Schijnt ook redelijk wat vraag naar te zijn. Ook nog een Texel Skuumkoppe meegenomen en een Erdinger Dunkelweizen (klinkt lekker tegenstrijdig).

Door Tweakers user BrandALARM, zaterdag 19 juli 2014 00:05

Aanrader is ook: kasteel cuvee du chateau


Door Tweakers user Ballebek, zaterdag 19 juli 2014 10:35

Bieren als Westvleteren 12, La Trappe Quadrupel en Rochefort 12 zijn het lekkerste wanneer je ze 5 - 6 jaar in de kast laat staan. Met name een "verse" Westvleteren vind ik tegenvallen maar exemplaren die een paar jaar stil hebbe gestaan vind ik genieten.

Van La Trappe zijn de "Oak Aged" ook een zeer goede aanrader, echter jammer dat ik niet genoeg van batch 12 heb ingeslagen want dat was (in mijn ogen) de beste!

Pannepot, Val-Dieu en St. Bernardus hebben ook lekkere bieren.
Heb er ook enkele liggen om te zien of ze ook lekker zijn bij nagisten.

Door Tweakers user Amanoo, zaterdag 19 juli 2014 11:59

Niet in het bijzonder. Vloeibaar brood is gewoon een term die je overal wel tegenkomt.
Ballebek schreef op zaterdag 19 juli 2014 @ 10:35:
Bieren als Westvleteren 12, La Trappe Quadrupel en Rochefort 12 zijn het lekkerste wanneer je ze 5 - 6 jaar in de kast laat staan. Met name een "verse" Westvleteren vind ik tegenvallen maar exemplaren die een paar jaar stil hebbe gestaan vind ik genieten.

Van La Trappe zijn de "Oak Aged" ook een zeer goede aanrader, echter jammer dat ik niet genoeg van batch 12 heb ingeslagen want dat was (in mijn ogen) de beste!

Pannepot, Val-Dieu en St. Bernardus hebben ook lekkere bieren.
Heb er ook enkele liggen om te zien of ze ook lekker zijn bij nagisten.
Ik heb nooit een flesje echt lang laten staan, moet ik eigenlijk wel een keer proberen. Helaas kost een flesje oak aged bij de slijterij in het centrum 16 euro. Ik wil het graag wel proberen, maar het is toch wel erg duur.

Door Tweakers user Pietervs, zaterdag 19 juli 2014 15:05

Ravefiend schreef op vrijdag 18 juli 2014 @ 12:32:
Moet je ook eens de Rochefort 8 trappist proberen ... ;)
Moeilijker verkrijgbaar in Nederland, maar iets lekkerder: Rochefort 10 :-)

Door Tweakers user Amanoo, zaterdag 19 juli 2014 15:07

Pietervs schreef op zaterdag 19 juli 2014 @ 15:05:
[...]

Moeilijker verkrijgbaar in Nederland, maar iets lekkerder: Rochefort 10 :-)
Ik geloof dat de Emte bij ons in de buurt beiden standaard verkoopt.

Door Tweakers user Ventieldopje, zaterdag 19 juli 2014 16:21

En de conclusie is dat Grolsch het lekkerste pils is en Guinness het lekkerste pikzwarte biertje ;)

Achterhoek, heuhhhh! :+

Door Tweakers user Amanoo, zaterdag 19 juli 2014 16:37

Als ik dus iets ranzig vind is het wel Grolsch.

Ik heb pas trouwens een Texel Skuumkoppe, Erdinger Dunkelweizen, een Zundert en een Tripel Karmeliet geprobeerd. Texel en Erdinger zijn gewoon lekker frisse zomerbieren. Goede bieren als je iets wil dat lekke rmakkelijk wegdrinkt. Zundert was wel okee, op zich lekker, maar ik vond het niet echt bijzonder, had ik het idee. Gewoon goed, zeg maar. Karmeliet heeft ook wel een heel erg eigen smaak. Ik had het idee dat het kruidiger of meer carbonisering had kunnen hebben. Wel apart dat ik het zo ervaarde, want het staat toch bekend als een gekruid biertje. Misschien had ik net een verkeerde fles te pakken of zo?

Door Tweakers user THEsmiley, zaterdag 19 juli 2014 17:06

Net als eigenlijk elk type bier is deze het beste in het land van herkomst, een Guinness in Dublin smaakt totaal anders dan in Nederland, zelfde voor Heineken wat in Nederland weer goed smaakt (al zullen mijn Belgische vrienden blijven volharden dat Heineken geen bier is... ;-) ). Tenminste dat is mijn ervaring en ik woon al wat jaren in Ierland.
Ben meer voor de Carlsberg (lokale beschikbaarheid) maar af en toe een duvel of grolsch sla ik zeker niet af.

Door Tweakers user Ballebek, zaterdag 19 juli 2014 17:25

Ik woonde tot ongeveer een jaar geleden bijna naast de Koningshoeve (La Trappe), als we zomers met de ramen open sliepen hoorde je om 04:15 de klokken luiden voor het ochtendgebed. Ook dichtbij de grens dus, om allemaal andere biertjes in te slaan bij de Belgen.

Mocht je in de buurt van Tilburg zijn ga dan langs de Koningshoeve; daar betaal je 11 euro zo uit het hoofd voor een oak aged. Ik koop elke 3 maanden een paar dozen voor de bewaar, leuke hobby.

Door Tweakers user Amanoo, zaterdag 19 juli 2014 17:41

THEsmiley schreef op zaterdag 19 juli 2014 @ 17:06:
Net als eigenlijk elk type bier is deze het beste in het land van herkomst, een Guinness in Dublin smaakt totaal anders dan in Nederland, zelfde voor Heineken wat in Nederland weer goed smaakt (al zullen mijn Belgische vrienden blijven volharden dat Heineken geen bier is... ;-) ). Tenminste dat is mijn ervaring en ik woon al wat jaren in Ierland.
Ben meer voor de Carlsberg (lokale beschikbaarheid) maar af en toe een duvel of grolsch sla ik zeker niet af.
Bij Grolsch ben ik het er niet mee eens, die smaakt bij de dichtstbij de fabriek zijnde supermarkt ook ranzig.

Door Tweakers user Bikerepairman, zaterdag 19 juli 2014 19:15

Een ijskoude barbar (mede met honing), duchesse de bougogne met fris fruitige smaak, en voorde rest een tripel of zwaarder. Als alternatief een schotse whiskey, ssingle malt, van 15j of ouder.

Door Jorizzz, zondag 20 juli 2014 10:20

Bikerepairman schreef op zaterdag 19 juli 2014 @ 19:15:
Een ijskoude barbar (mede met honing), duchesse de bougogne met fris fruitige smaak, en voorde rest een tripel of zwaarder. Als alternatief een schotse whiskey, ssingle malt, van 15j of ouder.
Een speciaalbier als Barbšr ijskoud drinken? Dat is echt zonde! Zo verpest je een groot deel van de smaak. De meeste speciaalbieren drink je het best zo rond de 11-12 graden, uitzonderingen daargelaten.

Door Tweakers user Demo, zondag 20 juli 2014 11:24

Gezien de zware bieren die je genoemd hebt, raad ik je zeker aan om de Rochefort 10 te proberen (al eerder genoemd in de reacties) en ook de Straffe Hendrik Quadrupel.
Het bierparadijs is vanuit Twente wel een enorm eind rijden, maar als je eens in Breda of omgeving moet zijn, is het het omrijden meer dan waard. Zorg wel dat je weet wat je wilt hebben of dat je wat tijd hebt, want de keuze is echt reuze :D

Door Tweakers user Bikerepairman, zondag 20 juli 2014 16:36

Ik weet dat speciaalbieren op kamertemperatuur. Gedronken moeten worden. De barbar vind ik echter gekoeld veel beter.

Door Tweakers user Amanoo, zondag 20 juli 2014 16:57

Zelf houd ik er vaak ook wel van als bier een beetje koel is.

Reageren is niet meer mogelijk